Karolina Janyszek

Dietetyk

Ukończyła studia magisterskie na kierunku Dietetyka na Wydziale Lekarskim II Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Studia pozwoliły jej zdobyć dużą wiedzę w zakresie dietoterapii osób chorych. Podczas kształcenia odbyła liczne praktyki w szpitalach i placówkach żywienia zbiorowego. Systematycznie pogłębia swoją wiedzę uczestnicząc w konferencjach i sympozjach naukowych.

 

Posiada kilkuletnie doświadczenie w zawodzie. Pracę podjęła już podczas studiów co pozwoliło jej zdobyć praktykę w przeprowadzaniu skutecznej dietoterapii. Zajmuje się zarówno żywieniem osób zdrowych (wprowadzanie prawidłowych nawyków żywieniowych, diety redukcyjne) jak i osób chorych. Specjalizuje się w chorobach dietozależnych i nietolerancjach pokarmowych.

 

Jadłospisy bilansuje na podstawie dokładnego wywiadu. Dobiera je indywidualnie, dopasowując nie tylko do ewentualnych jednostek chorobowych czy nietolerancji pokarmowych, ale również stylu życia i preferencji kulinarnych pacjenta. Dokłada wszelkich starań aby jadłospisy były szybkie i łatwe w przygotowaniu. Posiłki, które proponuje są smaczne i kolorowe dzięki czemu często mogą je spożywać również inni domownicy co znacząco ułatwia organizację codziennego życia całej rodziny. W swojej pracy bazuje na produktach sezonowych i łatwodostępnych.

 

Jako doświadczony dietetyk edukuje pacjentów nie tylko w zakresie żywienia, ale również szeroko pojętego zdrowego stylu życia. Uświadamia o konieczności podejmowania aktywności fizycznej oraz dbania o kondycję psychiczną w codziennym życiu.