Test MRT

Test MRT

Obszar: Ukł. pokarmowy

Czas zabiegu: 10-30 min.

Liczba zabiegów: 1

Cena: 1850 zł

O METODZIE

MRT jest testem opatentowanym przez Oxford Biomedical Research, przeznaczonym do wykrywania nadwrażliwości pokarmowych, czyli nieprawidłowych reakcji układu immunologicznego na pokarmy i dodatki do żywności. Reakcje nadwrażliwości pokarmowych występują 24-72 h po spożyciu danego produktu i są zależne od dawki, dlatego są trudne do zdiagnozowania nawet przez samego pacjenta. Do tej pory nie zostały do końca poznane z uwagi na złożoność mechanizmów biorących w nich udział. Dlatego MRT bada ich efekt końcowy, jakim jest uwolnienie mediatorów zapalnych takich jak cytokiny, leukotrieny, histamina i prostaglandyny z leukocytów, czyli białych ciałek krwi.

 

To właśnie mediatory stanu zapalnego są odpowiedzialne za objawy związane z nadwrażliwościami pokarmowymi takimi jak dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego czy zespół przewlekłego zmęczenia (pełen opis poniżej). MRT łączy w sobie metodę cytometrii przepływowej oraz opatentowaną metodę wstążki. Jest jedynym na rynku testem, w przeciwieństwie do testów skórnych czy wykrywających przeciwciała, którego wyniki korelują z objawami klinicznymi Ponadto pozwala na określenie intensywności reakcji immunologicznej. Test bada ewentualną nadwrażliwość dla 100 (MRT100 – dla dzieci) lub 150 (MRT150 – dla dorosłych) najczęściej spożywanych produktów i dodatków do żywności. Opracowany indywidualnie dla każdego pacjenta i każdego badanego produktu wynik, przedstawiony jest za pomocą trzech kolorów. Kolor zielony oznacza brak nadwrażliwości, kolor żółty umiarkowaną reakcję immunologiczną, a czerwony silną reakcję.

 

W ciągu dwóch tygodni od otrzymania wyniku odbywa się spotkanie z konsultantem, na którym szczegółowo omawiane są produkty bezpieczne i te, których pacjent powinien przez określony czas unikać. Integralna częścią badania jest program LEAP (Lifestyle, Eating and Performance), który polega na stopniowym wprowadzaniu do diety produktów od najmniej reaktywnych do nieco bardziej reaktywnych, ale bezpiecznych dla pacjenta. Ten system różni się od innych przede wszystkim tym, że do diety wprowadzane są jedynie przebadane produkty.

Objawy nadwrażliwości pokarmowej:

 

1. Ze strony przewodu pokarmowego:

  • Ból brzucha
  • Wzdęcia
  • Biegunka
  • Zespół jelita drażliwego
  • Choroba Leśniowskiego-Crohna
  • Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
  • Refluks żołądkowo-przełykowy

 

2. Metaboliczne:

  • Zespół metaboliczny
  • Cukrzyca typu 2
  • Otyłość

 

3. Mięśniowo-szkieletowe:

  • Zespół przewlekłego zmęczenia
  • Fibromialgia
  • Reumatoidalne zapalenie stawów

 

4. Neurologiczne:

  • Migrena
  • Depresja
  • Bezsenność
  • Zespół niespokojnych nóg

 

5. Ginekologiczne:

  • Zespół policystycznych jajników
  • Niepłodność

 

6. Dermatologiczne:

  • Atopowe zapalenie skóry
  • Pokrzywka
  • Łuszczyca

EFEKTY

  • lepsze samopoczucie, poprawa witalności i sprawności dzięki precyzyjnej diagnozie i opracowaniu na jej podstawie zindywidualizowanej diety

OPIS BADANIA

Badanie polega na pobraniu 18 ml krwi żylnej od osób dorosłych i 14 ml od dzieci. Wykonuje się je na czczo, optymalnie do godz. 10:00 (najpóźniej do godz. 14:00). Pobrana krew pacjenta jest inkubowana z antygenami najczęściej spożywanych produktów i dodatków do żywności (każdy antygen osobno). W przypadku wystąpienia reakcji immunologicznej z białych ciałek krwi uwalniane są mediatory zapalne, co sprawia zmniejszenie ich objętości. Różnica pomiędzy objętością wyjściową białych ciałek krwi, a objętością po kontakcie z antygenem jest określana dzięki metodom cytometrii przepływowej i wstążki. Świadczy ona o stopniu nasilenia reakcji nadwrażliwości i jest klasyfikowana do jednej z trzech kategorii oznaczanych kolorami. Kolor zielony oznacza brak nadwrażliwości, kolor żółty umiarkowaną reakcję immunologiczną, a czerwony silną reakcję. Wynik elektroniczny jest przesyłany na adres mailowy pacjenta w ciągu tygodnia, natomiast w ciągu dwóch tygodni pacjent otrzymuje wynik w wersji papierowej wraz z książeczką, w której znajdują się najważniejsze informacje dotyczące reakcji nadwrażliwości pokarmowych oraz dalsze zalecenia. Pacjent otrzymuje ponadto indywidualny spis produktów, których powinien unikać w formie karty wielkości karty kredytowej, którą może pokazać np. w restauracji, co ułatwi mu zamawianie dań. W ciągu dwóch tygodni od otrzymania wyniku powinno się odbyć spotkanie z konsultantem LEAP w celu omówienia dalszego postępowania.

ZALETY

  • Najskuteczniejszy test badający reakcje nadwrażliwości pokarmowych na rynku
  • Duża efektywność
  • Szybka poprawa samopoczucia, witalności i sprawności po wprowadzeniu zindywidualizowanej diety
  • Bardziej ekonomiczna metoda w porównaniu z leczeniem farmakologicznym
  • Odpowiednia dieta wspomaga podstawowe leczenie wielu innych chorób
  • Metoda może być stosowana w każdym wieku

PRZEBIEG ZABIEGU

Przed zabiegiem

Pobranie krwi musi się odbyć na czczo.

 

Zabieg

Nie wymaga znieczulenia, choć u osób wrażliwych może powstać niewielki, krótkotrwały dyskomfort. Założone okulary ochronne chronią wzrok. Czas zabiegu 10 do 30 minut. Uczucie pieczenia tylko w czasie zabiegu, które stosunkowo szybko ustępuje. Bezpośrednio po zabiegu kompres ochładzający około 4-5 minut. Następnie maść łagodząca. Zaczerwienienie i obrzęk ustępują w ciągu kilku godzin lub dni zależnie od nasilenia zmian i agresywności zabiegu.

WSKAZANIA

  • Wszystkie niewyjaśnione stany złego samopoczucia oraz zmęczenia.
  • Chęć dobrania najzdrowszej diety.

PRZECIWWSKAZANIA

Nie występują.

EFEKTY UBOCZNE

Nie występują.

SPRAWDŹ CENĘ BADANIA

Umów się na badanie!

Zadbaj o zdrowie i świetne samopoczucie

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych podanych w powyższym formularzu...Czytaj dalej