Test MRT i dieta

MRT jest testem opatentowanym przez Oxford Biomedical Research, przeznaczonym do wykrywania nadwrażliwości pokarmowych, czyli nieprawidłowych reakcji układu immunologicznego na pokarmy i dodatki do żywności. Reakcje nadwrażliwości pokarmowych występują 24-72 h po spożyciu danego produktu i są zależne od dawki, dlatego są trudne do zdiagnozowania nawet przez samego pacjenta. Do tej pory nie zostały do końca poznane z uwagi na złożoność mechanizmów biorących w nich udział. Dlatego MRT bada ich efekt końcowy, jakim jest uwolnienie mediatorów zapalnych takich jak cytokiny, leukotrieny, histamina i prostaglandyny z leukocytów, czyli białych ciałek krwi. To właśnie mediatory stanu zapalnego są odpowiedzialne za objawy związane z nadwrażliwościami pokarmowymi takimi jak dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego czy zespół przewlekłego zmęczenia. Po teście MRT można skorzystać z konsultacji dietetycznej.