Wpływ odżywiania na wygląd skóry – czyli co jeść, aby pięknie wyglądać?
Najbardziej widoczny wpływ odżywiania na skórę zaobserwujemy w przypadku systematycznego stosowania urozmaiconej, prawidłowo zbilansowanej diety. Jeśli dotychczas dieta nie wyglądała tak jak powinna warto zmieniać swoje nawyki żywieniowe metodą małych kroków. Zdecydowanie korzystniej jest wprowadzić długofalowo małe zmiany niż krótkofalowo wiele zmian, które nie dość, że nie przyniosą długotrwałych efektów to dodatkowo mogą spowodować zmęczenie psychiczne i fizyczne.
Warto zadbać o to, aby w codziennej diecie w miarę możliwości znalazły się pokarmy ze wszystkich grup żywności, ponieważ nie istnieją produkty, które dostarczałyby wszystkich składników pokarmowych w niezbędnych ilościach. Różne grupy produktów są bogate w jedne a ubogie w inne substancje pokarmowe. Racjonalne odżywianie wymaga uwzględnienia produktów z możliwie jak największej ilości grup. Co to oznacza w praktyce?
Zadbaj o to, aby na Twoim talerzu przy każdym posiłku znalazły się warzywa lub owoce. Warto wyrobić w sobie nawyk dodawania chociażby jednej sztuki warzywa lub owocu do posiłku. W miarę możliwości korzystaj z produktów sezonowych. W okresie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest mocno ograniczony śmiało korzystaj z mrożonek. Tego typu produkty (jeśli pochodzą ze sprawdzonego źródła) stanowią dobrą alternatywę dla świeżych. Najczęściej są zbierane w szczycie sezonu, przez co zawierają relatywnie największą ilość wartości odżywczych. Sam proces mrożenia również pozwala zachować ich zdecydowaną większość.
Spożywaj produkty zbożowe takie jak kasze, ryże, makarony, płatki zbożowe, pieczywo. Staraj się, aby w miarę możliwości były to produkty z pełnego przemiału. Są one ważnym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika. Zadbaj również o źródła białka, czyli mleko i jego przetwory, jajka, mięso lub ryby.
Wybieraj produkty ze sprawdzonego i zaufanego źródła. Szczególną uwagę zwróć na jajka, które są bardzo dobrym źródłem wielu aminokwasów. Spożywaj raczej chude mięsa takie jak kurczak, indyk, królik, cielęcina, wołowina lub chude części wieprzowiny. Pamiętaj, że dobrym źródłem białka są również rośliny strączkowe takie jak fasola, ciecierzyca lub groch. W ich przypadku dokładnie obserwuj swój organizm. Początkowo spożywanie roślin strączkowych może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. W niektórych przypadkach przewód pokarmowy jest w stanie po pewnym czasie przyzwyczaić się do ich trawienia i objawy te mogą ustąpić.
Zdrowe tłuszcze to również istotny element prawidłowej diety. Wybieraj raczej tłuszcze roślinne – olej rzepakowy, oliwę z oliwek czy olej lniany. Zastosuj dobrej jakości masło do smarowania pieczywa. Zwróć uwagę na prawidłową podaż nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich dobre źródło stanowią ryby morskie. Warto włączyć je do diety szczególnie jeśli będą dobrej jakości i pochodzące od zaufanego dostawcy.
W kontekście dbania o skórę warto zwrócić szczególną uwagę na ilość stosowanej soli. Sól znajduje się w znaczącej ilości produktów spożywczych. Jest dodawana do pieczywa, wyrobów mięsnych, wędlin czy przetworów warzywnych. Dlatego tak łatwo o jej nadmierną podaż w codziennej diecie. Sól powoduje zatrzymywanie wody w organizmie i prowadzi do powstawania obrzęków. Jest to szczególnie widoczne w miejscach gdzie skóra jest delikatna np. w okolicach oczu. Spożywanie dużej ilości soli jest odpowiedzialne za zmniejszenie stopnia nawilżenia skóry oraz pogorszenie jej jędrności a także za cienie w okolicach oczu, matowość i uczucie ściągnięcia. Ogranicz spożycie soli. Zwróć uwagę na to ile jej stosujesz. Być może często niepotrzebnie zbyt mocno solisz potrawy? Eksperymentuj z przyprawianiem w inny sposób – używaj ulubionych ziół, pieprzu lub czosnku.
Pamiętaj również o prawidłowym nawodnieniu. Staraj się spożywać napoje niesłodzone – wodę czy napary ziołowe lub owocowe. które sprawdzą się szczególnie podczas chłodniejszych dni. Popijaj napoje małymi łykami, systematycznie w ciągu dnia.
Chcesz umówić się na konsultacje z dietetyczką i porozmawiać o zdrowym odżywianiu, które daje ciału i umysłowi energię oraz witalność?
Odwiedź naszą stronę i przeczytaj, na czym dokładnie polegają konsultacje dietetyczne i jak się do nich przygotować czytaj dalej
Autorem wpisu jest Karolina Janyszek